Franska tornseglare

Sedan många år har det urbana fågel- och djurlivet varit något som intresserar mig extra ur ett naturfotografiskt perspektiv. Många erfarna naturfotografer tipsar om att man ska fota i sin närmiljö, för att det är den miljön som man känner till väl och där kan utvecklas fotografiskt. 

Min närmiljö är Stockholm, med all den asfalt, betong, stål och glas som huvudstaden är byggd av. Men också ett Stockholm av vatten, parker och andra mer eller mindre naturliga miljöer där man faktiskt relativt enkelt hittar naturliga motiv. Att fota natur i staden har lärt mig att leta efter starka kompositioner, där fåglarna får vara en del av en helhet även i de mest onaturliga biotoperna vi har. 

Min absoluta favoritfågel är tornseglaren, en fantastisk art som för utom under den relativt korta häckperioden lever sitt liv i luften – där de äter, sover och till och med parar sig. När de runt mitten av augusti lämnar oss här i Norden kommer de vara på vingarna utan att landa ungefär 10 månader. 

Tornseglare är fortfarande en vanlig fågel, men de senaste decennierna har antalet häckande par minskat drastiskt över hela Europa. Det man främst tror detta beror på är att de får färre och färre platser att bosätta sig på. Sedan hundratals år tillbaka har tornseglare hittat bra möjligheter att bo i våra hus – under takteglet och i små utrymmen mellan vägg och tak. Moderna byggmetoder och renoveringar har dock gjort våra hus tätare och mer tillstängda, för tornseglarna betyder detta att de stängs ute från platser där de tidigare häckat under många år. Samtidigt får de svårare och svårare att hitta nya platser när de gamla försvunnit. 

Bilden som jag visar här i inlägget är från Avignon i södra Frankrike. Vid ett semesterbesök för några år sedan noterade jag att flockar av tornseglare drog varv efter varv utefter denna gränd. Jag placerade mig där jag hittade en intressant komposition och ställde in kameran – zoomade ner till 24mm, bländare 8 samt att jag ställde skärpan på det utskjutande taket. Sedan var det bara att vänta tills en ny flock flög förbi – det tog en halvtimme. 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här