Att fotografera fladdermöss

fladdermöss

Med anledning av min lilla artikel Öppnar -Stänger på sidan ”Tankar kring en bild” i senaste numret av Camera Natura tänkte jag spinna vidare på ämnet och visa lite fler bilder som jag tagit på fladdermöss och framförallt vattenfladdermöss.

Tekniken är följande:

Man sätter upp ett par stolpar i en å, med laserinstrument. Så när fladdermusen bryter laserstrålen utlöses två stycken blixtar.

Vad jag sedan gör är att jag öppnar kameran på bulb-läget ca 8 sekunder sedan stänger jag för att åter öppna i 8 sekunder. Detta pågår sedan hela kvällen. Det här går ju att köra på repetition i kameran, men det är så spännande att själv sitta och öppna och stänga slutaren och se fladdermusen i blixtskenet. Jag använder bländare 13 och iso 400.

Genom denna teknik kan man få fantastiska bilder på flygande fladdermöss.

Förutom de gånger jag fotograferat vattenfladdermus i Skåne har jag fotat nektarfladdermöss i Costa Rica. Då använde vi oss av ficklampor och vanliga blixtar på kameran. Jag tror jag hade 2 st fjärrstyrda blixtar. Vid detta tillfälle sprutade vi in sockerlösningar i en blomma som lockade fladdermössen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här