Att planera och fotografera fullmånen

Något av det bästa jag vet är att se fullmånen sakta resa sig upp över horisonten. Det är något magiskt och majestätiskt över att se hur månen sakta stiger upp på himlen och just minuterna när den passerar horisonten är de mest spännande.

Jag försöker alltid se och fotografera varje fullmåne, mest för att det är så vackert att se, men för mig handlar det också lite om att samla på månar, lite som att samla på frimärken. Missar jag en fullmåne så känns det som att något kommer att saknas i min samling.

För att göra det lite mer spännande så försöker jag också variera mina bilder med olika förgrundsmotiv tillsammans med månen. Dels för att göra bilden mer intressant att titta på men också för att det blir så mycket roligare att fotografera. Att se en bild på månen då den är helt ensam högt upp på himlen är inte alls lika intressant som att få se månen nära horisonten där man som betraktare får lite olika objekt som referens. 

Eftersom våra himlakroppar rör sig på ett bestämt sätt, vet vi exakt var och när dom kommer att befinna sig på himlen. Det här gör det möjligt att planera sina bilder och få månen precis där du vill i en bild. För mig är detta med planering ett stort nöje i min fotografering, just för att jag kan tänka ut en bildidé i förväg som jag sedan letar och väntar in rätt tillfälle för att genomföra. Sen väl på plats är det alltid lika spännande att som om all planering är rätt och att månen kommer upp på rätt plats.

Ett exempel på en sådan planerad bild är den här bilden på fullmånen då den går upp bakom Frösö kyrka i Jämtland. Frösö kyrka är ett välkänt landmärke i vår region så jag har alltid velat göra någonting liknande med den.

Bildidén fick jag i maj 2018 när jag var ute på en promenad i ett naturreservat nära Östersund som heter Andersön. På ett ställe under promenaden såg jag hur Frösö kyrka stack upp över horisonten. Jag tog nedanstående bild som en slags minnesanteckning över hur det såg ut från den plats jag stod. Det är alltid bra att ta lite minnesbilder av platser om man vill komma tillbaka och skapa en bild där någon gång. Jag brukar också anteckna lite om bilden som väderstreck, framkomlighet etc.

Under min fortsatta promenad började jag tänka på kyrkans position och att det skulle vara kul att fånga den på bild med en fullmåne i bakgrunden. Väderstrecken är viktiga när man planerar den här typen av bilder. Eftersom månen går upp mellan nordost och sydost (det varierar under året) så kan man inte göra en sådan här typ av bild om förgrunden syns rakt i norr eller rakt i söder, då måste man flytta sig för att få förgrunden i rätt väderstreck. I det här fallet så låg kyrkan i nordost vilket gör att någon gång under året så kommer en fullmåne förmodligen att gå upp där, eventuellt kan man behöva justera positionen en aning.

Väl hemma igen så gjorde jag lite simuleringar och kom fram till att 6 månader senare, den 22 november 2018, skulle fullmånen gå upp bakom Frösö kyrka. Det finns en hel del olika appar och program för detta, några exempel på appar jag använder är PhotoPills, Planit Pro, The Photographer’s Ephemeris, Peak Finder och SkySafari. Den som skiljer sig från dom andra här är SkySafari som är ett planetarieprogram för att simulera och se vad som händer på himlen.

Nu var det bara att vänta och hoppas att vädret blev klart den 22 november. Vilket det också blev, en perfekt kväll med perfekta förutsättningar. Väl på plats så gjorde jag i ordning två kameror, en för att filma med och en för stillbild.

Kameran till vänster i bilden ovan använde jag för att filma. Det är en Nikon D500 med ett Nikon AF-S 300mm f/2.8 D IF-ED och en Nikon AF-S TC-20E III telekonverter. Anledningen till att jag filmar med min Nikon D500 är för att i 4K ger Nikon D500 en cropfaktor på 2,25 vilket är perfekt då man vill förstora upp månen ordentligt. I det här fallet fick jag en total fokallängd på 1 350 mm (300mm x 2 (telekonverter) x 2,25 (crop)) med bländare f/5.6. Att jag har min Nikon D500 så lågt är för att minimera vibrationer från vind etc. vilket syns väldigt tydligt på film.

Kameran till höger i bild är min Nikon D850 med ett Nikon AF-S 600mm f/4 D IF-ED II. Den använde jag för att samtidigt ta stillbilder av månuppgången.

Min position här är ca 5 km fågelvägen från kyrkan för att kyrkan inte får bli för stor i bilden. Jag brukar börja med att välja fokallängd för att bestämma hur stor måne jag vill ha i bild, sen får jag anpassa avståndet till förgrunden så att förgrunden blir så stor som jag önskar den i bild. Att räkna ut rätt avstånd till förgrunden kan du göra i bland annat PhotoPills.

Fotograferingen och filmningen flöt på bra och inga moln eller vind störde så den här gången gick allt som planerat. Men räkna med att det kommer tillfällen då det inte gör det, men ge inte upp. Att planera sin bild och sedan lyckas med genomförandet är otroligt tillfredsställande och väl värt att kämpa för.

Här är en liten film på hur allt planerades och genomfördes.

Lycka till!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här