Berguv från gömsle

Nattgömsle för berguv (Bubo bubo) i norra Finland låter ju spännande. Man var ju väldigt spänd på att få möte berguven. Jag har bara sett berguv en gång tidigare i det vilda. 

Kameran fastsatt i en gimbal med mitt 100-400 objektiv. Vi hörde den hoa ett antal gånger. Så den var i närheten. Vi hade ett besök av en ung duvhök som började attackera haren som låg som åtel. Det blev fina chanser till aktionbilder. 

Vi satt förväntansfulla medan mörkret sakta lade sig utanför gömslet, så helt ljudlöst som genom ett trollslag sitter den där, pulsen går upp, man får avvakta lite innan man börjar fota så berguven får etablera sig alldeles framför oss, denna enormt vackra fågel i fin vintermiljö. Utanför gömslet runt -24 grader, men varmt och skönt inne i vårt gömsle. 

Lite speciellt var det när den tyckes stirra rakt in där jag satt, man vågade inte röra en fena för att inte skrämma den.

Vi hade artificiellt ljus så chansen att få bra bilder var goda, utmaningen var att få några flygbilder, eller precis när den landar. Då gäller det att vara med.

Berguven började med att sätta sig på den djupfrysta haren. Det är tydligen vanligt, den föredrar varm mat framför isglass. Den gästade oss några timmar, och vi tyckte att vi hörde en till hoandes i skogen bakom.

Berguv är en fågelart i släktet Bubo och Europas största samt en av världens största ugglor. Den är en stannfågel, som förekommer i större delen av Europa och Asien. Den har en massiv kropp och ett påfallande kraftigt huvud med örontofsar.

Natten framskred med alldeles för lite sömn. 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här