Att rädda det omöjliga – Lejon i high key

lejonhona med unge

Under senhösten 2019 arrangerade jag en privat fotoresa till Maasai Mara i Kenya, en av östra Afrikas pärlor där det fortfarande finns en rik natur och stora mängder däggdjur. Många gånger när man planerar fotoresor så väljer man att fokusera på morgon och kväll, då ljuset är som allra bäst för fotografering. Mitt på dagen kan det däremot vara skönt med en siesta, då fotoljuset ofta är alldeles för hårt och svårjobbat. Men under senhösten i Östafrika kan det vara mycket moln och detta året även med kraftiga regnskurar, så fotograferingen var många gånger fin under hela dagen. Därför var vi också ute hela dagarna, utan att ta paus på lodgen mitt på dagen. 

Men just denna dag var det soligt och ett riktigt besvärligt fotoljus, med en sol som stod rakt upp i zenit och skapade ett mycket hårt ljus med kraftiga skuggor. En situation som normalt får mig att packa ner kameran, då det knappt går att rädda några vettiga bilder. Vi åkte ändå runt och tittade på alla djuren som fanns där och hittade då en flock lejonhonor som sov under ett ensamt träd. Men i flocken fanns en enda unge, som ville få de vuxna honornas uppmärksamhet genom bus och kel. Ungen var så söt som bara kattungar kan vara och den där närvaron mellan ungen och honan var något jag verkligen ville fånga på bild. Men, så hade vi det där med ljuset! 

Solen gassade hårt rakt uppifrån, med skarpa skuggor och hårda växlingar mellan sol och skugga. Hela bakgrunden var skarpt soldränkt, medan lejonen mestadels låg i skugga men med enstaka soliga partier. Fullständigt hopplöst att rädda, eller? Att fotografera detta i färg insåg jag snabbt som närmast lönlöst, det fungerade bara inte. Så jag ställde in kameran på monokrom, för att istället fotografera i svartvitt som ibland kan vara mer förlåtande. Dessutom överexponerade jag bilden ganska rejält, för att den soldränkta bakgrunden istället skulle skapa en high key-effekt. Så var det till sist bara det där med de hårda växlingarna mellan skugga och sol kvar, som jag lyckades jämna ut ordentligt med en hjälp av en upplättningsblixt. Genom dessa knep lyckades jag rädda en till synes fullständigt hopplös fotosituation, till att ge en av mina personliga favoritbilder från resan (kanske till viss del påverkat av den svåra situationen). 

lejon i miljö
På bilden nedan syns den aktuella miljön, med lejonen i skuggan under trädet och resten skarpt solbelyst från solen mitt upp på himmeln.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här