Lunnefåglarnas blodiga kamp på Hornöya

Blodig lunnefågel

Den här bilden är fotograferad på en ensam liten ö vid namn Hornöya strax utanför Vardö på Varanger i Nordnorge. De allra flesta som kommer hit gör det som fågelskådare under sommarmånaderna när klimatet är tacksamt och kvällarna är långa. Det är en fantastisk tid att besöka Hornöya men för egen del är det vintermånaderna som är mest intressanta på denna ö i Barents hav.

När de kyligaste vintermånaderna är över, någon gång från mars till april får Hornöya sedvanligt fint besök från många sjöfåglar. Däribland toppskarvar, spetsbergsgrisslor, tordmular och inte minst lunnefåglar. Lunnefåglarna kommer in i stora grupper för att leta bohålor och då händer det att grannarna inte alltid kommer överens. Dessa trevliga, färgglada och söta alkor kan dock förändras när grannarna tränger sig på och en rejäl slagsmålskamp kan utspela sig. Detta är ett fenomen som går under det engelska namnet ”puffin fight club”. De här slagsmålen kan bli riktigt vilda och blodiga. Jag har flera gånger sett lunnefåglar som har mycket svårt att resa sig upp efter tumultet och ibland är även ansikte och näbb täckt av blod.

Den här bilden är just från ett sådant tillfälle när förloraren precis har ställt sig upp efter ett omtumlande slagsmål där de båda rullat nerför de snöbeklädda branterna, flera meters fall. För detta är också något som är speciellt med vintermånaderna på Hornöya, snön. Stora drivor som ligger packade under de kala klippkanterna. Rent fotografiskt så är det perfekta förhållanden för att skapa artistiska ”high-key” bilder, inte minst på lunnefåglar.

Vad som gjorde att den här bilden stack ut lite från övriga bilder var att just när jag gjorde en serie på lunnefågeln skakade den på huvudet så att blodet från näbben skvätte. Just dessa droppar av blod lyckades jag frysa i bild mot den vita snön med en snabb slutartid. Resultatet är för mig en annorlunda bild på en lunnefågel som inte bara visar dess ”gulliga” sida som den ofta porträtteras med.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här