Linjer som skapar det intressanta – Stormfågel

Stormfågel på Svalbard

Under en resa till Svalbard i juli 2016 besökte vi Bråsvellbreen, en del av den gigantiska glaciären Austfonna som är Europas tredje största glaciär. Själva Bråsvellbreen är en hög glaciärfront, som sträcker sig hela 45 kilometer. Som alltid vid glaciärer gäller det att hålla lite avstånd med fartyget, så man inte hamnar i de stora svallvågorna som kan uppstå om glaciären kalvar. Men här kunde man njuta av en fantastisk miljö, där den höga fronten av packad is försvann bort mot fjärran i diset. 

Då vi var där i juli månad var det tillräckligt varmt för att smältvatten skulle uppstå på glaciärens stora yta, vilket skapade mängder med vattenfall som rann ut över glaciärkanten och störtade de kanske 20-30 metrarna mot havet. Dessa vattenfall skapade fina lodräta linjer längs isväggen. Samtidigt så bildas alltid vackra blåa horisontella linjer i en glaciär, vilket gjorde att jag både hade mitt lodräta vattenfall och mina horisontella blåa linjer. Som fotograf så jobbar man ju mycket med bildspråk och linjer har i alla tider varit viktiga bidrag för att skapa intressanta bilder. 

Så genom att se dessa horisontella och lodräta linjer så började jag komponera en bild i huvudet, men det fattades något för att göra bilden komplett. Längs glaciärfronten passerade då och då fåglar, så där hade jag mitt objekt för att komplettera bilden. Jag ställde in alla inställningar på kameran så som jag önskade, sedan var det bara att invänta att en fågel skulle passera precis där jag ville. Min önskeart var egentligen de ismåsar som då och då passerade, men de ville aldrig flyga där jag ville ha dem. Så min räddning blev när en stormfågel kom på perfekt kurs, passerade mitt vattenfall just där jag ville och jag fick min bild!

När jag sedan beskar bilden i datorn valde jag att placera fågeln hyfsat nära det gyllene snittet, med vattenfallet en ungefär tredjedel in i bilden och den blåa linjen där fågeln flög en ungefär tredjedel ner i bilden. På så sätt tycker jag att jag fick en både spännande och bildspråksmässigt intressant bild, precis så som jag hade tänkt mig då jag komponerade bilden i huvudet. 

glaciär på svalbard

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här