Kreativt tänkande i Kvarnbyn i Mölndal. Kan du se Strömstaren?

Strömstare och is

Vattenkraften har utnyttjats i Kvarnbyn i Mölndal i hundratals år och industristaden Mölndal byggdes upp kring fallet Götaforsen, med en fallhöjd på 48 meter. Under kalla vintrar, som inte är alltför många i Mölndal, bildas spektakulära isformationer i fallets många in- och utlopp under de gamla industribyggnaderna och avsatser som är byggda för att leda vattnet.

Nu byggs det mycket nytt runt fallet, först och främst bostäder men mycket av det gamla finns kvar, lite som Bohusläns fiskelägen med små vita hus som klamrar sig fast upp efter berget. Papyrus gamla industriområde är mer eller mindre jämnat med marken och skall ersättas av en helt ny stadsdel och en del annat är som sagt redan klart.

Mig veterligt finns inga planer att ersätta eller riva de gamla byggnaderna utmed forsen, där finns idag verkstäder, kontor, något café med mera, tyvärr också en mycket trafikerad gata.

I januari och februari 2021 hade vi en kall period och under den sista kalla dagen, söndagen den 14 februari, bestämde jag mig för att åka dit och fotografera det isbelagda fallet. Efter en del exponeringar såg jag till min förvåning en strömstare som flög upp efter fallet. De håller normalt till nedanför och ovanför men jag har aldrig sett dem i själva fallet. Jag förbannade mig själv att jag hade med för kort brännvidd , 24-70 och 70-200mm. Vad göra? Åka hem och hämta längre tele? Nä, det var bara att tänka om. Ibland blir det över förväntan och nu är jag glad att jag hade med just det jag hade, litet spontant och kreativt tänkande resulterade i detta.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här