10 träd vid Storsjön

10 träd vid Storsjöns strand

Tio prydligt uppradade träd vid Storsjöns strand. Jag har passerat dem åtskilliga gånger genom åren utan att reagera nämnvärt. De ser egentligen ganska oansenliga ut.Men en vacker sommarkväll för snart tio år sedan skulle jag ändra uppfattning.

På väg hem efter en fotoutflykt passerar jag dem än en gång. Jag kastar en blick åt sidan och ser solen gå ner precis bakom dessa träd. Wow, det där var riktigt vackert tänkte jag. Vilka fantastiska färger! Jag reagerar framför allt på den fina symmetrin som skapas med fem träd på varsin sida om solen. Jag tänker inte mer på det utan fortsätter min färd hemåt.

Efter några hundra meter börjar det gå upp för mig vad jag egentligen såg. Klockan hade rusat iväg och jag skulle upp tidigt dagen efter, men nej, jag måste vända och åka tillbaka. Tillfället kanske aldrig kommer igen. Väl framme ser jag hur solen sakta börjat försvinna bakom horisonten. Nu var det bråttom. Byter snabbt teleobjektivet mot ett vidvinkelobjektiv och hoppar ur bilen som skjuten ut en kanon. Solen sänker sig allt snabbare och det börjar sprida sig en lätt panik. Det gäller nu att snabbt hitta en bra vinkel. Några nedhängande grenar från ett närliggande träd ser ut att förstöra allting. Upptäcker snabbt att ett par steg framåt och en lätt hukning räddar situationen. Tar snabbt ett tiotal bilder med varierande exponeringar. Tittar på dem i kameran och ser att det här kan man nog göra något av. Jag känner mig nöjd när jag sätter mig bakom ratten och styr kosan hemåt.

Naturligtvis redigerar jag några bilder innan det är dags att hoppa i säng. Redan dagen efter gör jag ett återbesök. Resultatet blir inte lika spännande denna gång, men jag sparar dock bilderna. De kan ju komma till användning någon gång i framtiden. Så här i efterhand märker jag att även lite ointressantare bilder kan ha sitt värde. Sedan den vackra sommarkvällen för snart tio år sedan har det blivit åtskilliga bilder tagna i varierande årstider, ljus och väderförhållanden. Det är näst intill omöjligt att åka förbi utan att slänga en blick över axeln. Det har blivit lite av en “ful ovana”. även om det inte går att variera motivet så mycket mer hoppas man att en dag få se det där lilla extra.

Att välja ut en favorit bland alla bilderna är väldigt svårt. Därför bjuder jag här på ett litet kollage med blandade bilder tagna genom åren.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här