Från skräck till frihet

elefant på lastbil

Jag har under stora delar av mitt liv arbetat med artbevarande och en vilja att göra något för att förhindra att arter och habitat dör ut. Det var också därför jag började fotografera, för att kunna påverka människor att agera. När jag började fotografera fanns det väldigt få fotografer som hade det som infallsvinkel så då var det väldigt viktigt för mig att förmedla detta. Men idag så har de flesta seriösa fotografer det på något sätt inkluderat i deras jobb och det gör att jag känner att jag vill tillbaka och göra mer direkt och mer hands on. Ett stort sådant steg har varit att börja samarbeta med World Animal Protection, en organisations som gör så mycket mer direkt och hands on för djur och det passar mig perfekt för då kan jag nu fokusera mer på att göra rak och direkt skillnad.

Jag har under sommaren och hösten varit med och flyttat elefant och när jag samt Generalsekreteraren för World Animal Protection blev tillfrågade om att åka till Thailand för att hjälpa till med en flytt var det aldrig en sekunds tvekan i mina tankar utan måste bara göras.

Så vi åker ner för att deltaga men även passa på att beskåda många av dessa hemska ställen som finns där. Ställen där elefanter utnyttjas enbart för att tillgodose okunniga turister inom turistindustrin. Det kan vara föreställningar, ridning och allt annat märkligt som dessa turister vill se och göra.

Men vad de inte tänker på är allt lidande som en elefant utsätts för att göra alla dessa konster eller dag ut och dag in vandra runt med turister på ryggen som tar stor skada samt ute på asfalt där fötterna slits helt ner och vållar dem enorm smärta. För att de skall göra allt detta använder man så kallade ”Bullhooks”. Som är en vass krok man slår in i elefanten oftast bakom örat då huden är tunnare där och gör mer ont där, allt detta enbart för att tillgodose dessa turister som inte förstår den tortyr som de utsätter dessa fantastiska djur för enbart för deras höga nöjes skull.

Så det var en enorm glädje när vi, via en samarbetspartner och rescue center som heter ‘Following Giants’, fick chansen att hjälp med att flytta en hane som sedan barnsben arbetat inom turistindustrin, han heter Kai Dam. Kai Dam är 26 år gammal så en ganska ung elefant vilket också gjorde glädjen större då det oftast är gamla och rejält utslitna elefanter man lyckas få ut. 

att få följa med honom på hans resa, som säkert varit väldigt stressfylld till det underbart vackra naturområde som nu skulle bli hans nya hem var en stor ära. 

När han var liten hade han en god vän, en elefanthona, som visade sig också befinna sig på centret och i frihet och vi var alla spända på om de skulle komma ihåg varandra.

Efter ett antal timmar på väg samt båt kom vi fram till ‘Following Giants’. Förvånad att han inte blev styrd var han skulle gå utan kunde välja själv var det första han gjorde efter att ha lastats av att ta ett bad i bäcken. En helt underbar syn.

Snart kom även honorna ner till bäcken, förvånade att de faktiskt känner varandra, hälsar de direkt och sedan efter hälsningsproceduren går de sakta in i skogen för att få äta och njuta. Att få se djur gå från ett rent helvete till frihet är min drivkraft. Oavsett om det är elefanter eller schimpanser från den illegala handeln eller andra djur. Men den känslan att göra direkt och rak skillnad för djur är så fantastisk och ger mig så mycket tillbaka att jag kan uthärda allt elände jag ser och upplevt under alla dessa år. 

ag hoppas att kunna de närmaste åren få möjlighet att göra mycket mer av dessa rena räddningsaktioner. Vill du hjälp mig och World Animal Protection gör ännu fler sådana här räddningsaktioner gå då in på World Animal Protections hemsida (www.worldanimalprotection.se) och stöd dem så hjälper du också massa djur rent direkt då de verkligen gör direkt skillnad.

Tack för ditt stöd och undvik ALL kontakt med vilda djur inom turistindustrin, de plågas för att utföra sina konster eller för att turisterna skall komma nära.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här