En midsommarnatts dröm | Vackert så det förslår i Skutskär

Solnedgång vid Bottenhavet i Skutskär

Jag hade bara fotograferat i ca 18 månader när den här bilden togs. Jag var fortfarande nybörjare och hade en Canon 550D med kitobjektiv 18-55mm samt 1 minneskort. Allt rymdes i en liten midjeväska. Det var min utrustning.

Egentligen kanske historien bakom denna bild är bättre än själva bilden även om jag själv håller den väldigt varmt om hjärtat och det är faktiskt den bild som såldes först i samband med min första utställning i september 2015.

Det fanns ingen som helst tid till planering eller förberedelse. Klockan var ca 02:45 på midsommardagens morgon. Midsommaraftons festligheter hade börjat avta och de sista gästerna skulle bege sig hemåt. Jag följde dem ut på gatan och när jag vänder mig mot nordost ser jag hur hela himlen brinner. Jag tar snabbt farväl av gästerna, springer in och ropar till min fru ”älskling, jag måste ner till havet”. Därefter går allt väldigt fort. Jag packar ihop min minimala väska, knäpper den om midjan och kastar mig på cykeln ned mot havet som ligger dryga kilometern hemifrån. En hastig promenad den sista biten genom skogen och bland stenarna. Den här biten av kusten är fylld med sten, stora som små, och kräver sin balansakt och så här i efterhand kan man vara glad för att man klarade sig helskinnad efter en midsommarfest med allt vad det innebär som förspel till denna aktivitet.

Exakt 03:10 den 23 juni 2012 trycker jag så på avtryckaren som förevigar detta ögonblick. När jag tittar igenom bilderna från den här natten så kan jag konstatera att de är av väldigt blandad kvalitet men jag är glad att jag gick ned djupt och fick med de stora stenarna i förgrunden som ger det sköna djupet. Att jag lyckades sätta exponeringen som ändå givit mig möjligheten att få fram lite detaljer är en annan sak jag är tacksam över.

För den intresserade var inställningarna A: F8, S: 1/20 ISO: 100 taget med en brännvidd på 18 mm (motsvarande ca 28mm på fullformat). Platsen är vid Bottenhavet i Skutskär, Älvkarleby kommun i nordligaste Uppland.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här