Jaguarer i Pantanal | En reseberättelse

Fotoresa till Pantanal | Jaguarer

Jaguarer i Pantanal – Vi glider sakta fram i vår lilla flodbåt på Cuiabá River mitt i det ofantliga våtmarksområdet Pantanal, Brasilien. Kommunikationsradion sparkar till och vi kan inte undgå att höra ”onca, onca” –  båten sätter fart och jag menar fart. Jag får hålla mig i relingen och lutar mig i kurvorna för att hänga kvar. Efter en stund slås motorn av och vi glider sakta in mot stranden. Jag ser absolut ingenting utom en massa gröna buskar, träd och lianer. Efter en stund anar jag mer än ser ett par ögon i skuggan mellan träden … där sitter hon och har full uppsikt på oss medan vi knappt ser henne, en mäktig upplevelse. Vi följer henne bakom trädridån och inser omedelbart vilken fantastik kamouflage hennes fläckiga päls är. Efter en stund kommer hon fram i en öppning i trädridån, och jag hinner tänka hoppas att hon kommer fram bakom trädet en bit fram .. och till min obeskrivliga glädje gör hon precis det… vilken lycka! Tiden går och vi börjar slappna av och plötsligt är hon borta. Kikaren fram och letar men hon verkar försvunnen. Plötsligt tyckte jag att det rörde sig något 7–8 meter framför mig i vassen och där ser jag ett öga som tittar på mig – en lätt rysning for över mig måste jag nog erkänna. Vi fick privilegiet att följa jaguaren Bianca under nästa två timmar, ända fram till att solen gick ned.

Jaguar i Pantanal, Brasilien

Exponeringen kan vara lite trickig i skogen, där det ofta är mycket mörkare än man kanske anar. Omväxlande med små områden med mycket skarp solljus. Här har jag helt enkelt val att exponera efter katten, vilket också gör att omgivningen blir lite underexponerad. Detta gör ju bara att katten ”poppar” lite extra och det tycker jag inte är någon nackdel.

Fotoresor till Pantanal | Jaguarer

Om jaguarer i Pantanal och mycket mer kan ni läsa i boken Kungliga katter – Beteenden och signaler hos världens största kattdjur.

Votum & Gullers Förlag

3 KOMMENTARER

  1. Hej
    Jaguar heter Panthera onca på latin och just onca är naturligtvis en just Jaguar på portugisiska.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här