Leopard och vildhundar i Zambia.

Leopard vilar i träd | Fotoresa till Zambia

Tidigare i år gjorde jag och min pojkvän en bilresa från Kapstaden, Sydafrika till Mfuwe, Zambia. Det var en otroligt lång resa men ett äventyr man kommer minnas för livet. Vi gick igenom allt ifrån kraftfulla åskoväder, läckande tält i mitten av en annan stormig natt och heta dagar till elefanter som rör sig förbi oss likt spöken i natten, lägereldar och vildhundar som jagar. När jag blev tillfrågad av Johan att skriva ihop en berättelse om en resa jag gjort tillsammans med en bild så börja jag fundera på vilken av alla hundratals bilder man tagit som kan beskriva både själva resan bäst samt mig som fotograf.

Jag har alltid varit otroligt intresserad av sagor och mystik sedan jag va liten och just känslan av att inte veta vad som kommer hända härnäst. Ute i det vilda kan jag inte tänka mig ett mer mystiskt djur än leoparden. De är ensamma och optimistiska jägare som är både starka och smidiga. Ändå har de många fiender så de kan oftast bli sedda uppe träd där de andra rovdjuren inte kan komma åt dem och deras byten. Med det sagt så är de ofta väldigt svåra att hitta då de har en otroligt bra kamoflage. Just denna dagen hade vi en väldig tur, det tog oss en bra stund innan vi ens fick syn på denna leoparden i trädet. Nedanför på marken hände det en hel del. I dammen nedanför hade en liten impala unge (typ av antilop i Afrika) desperat hoppat i dammen för att komma undan en flock med vildhundar. Vildhundarna i sin tur sprang runt och runt den lilla dammen för att försöka lista ut hur de skulle kunna komma åt antilopen utan att riskera livet för krokodiler som möjligtvis låg gömda under den murkiga ytan i dammen och även den arga flodhästen som tydligt markerade sitt revir. Tillslut fick vi även syn på leoparden som tålmodigt låg i trädet och väntade ut både antilopen och vildhunadarna. 

I slutändan gav vildhundarna upp och leoparden fick sitt byte med tålamod och skicklighet. Naturen kan verkligen vara brutal men så vacker på samma sätt. Trots allt tumult som hände denna dagen så blev det denna bilden som blev min favorit, just för att den visar leopardens fokus, tålamod och skönhet på samma gång och så klart sin mystik! Ett citat jag fastnat för är “Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like.” Vilket är det jag försöker sträva mot när jag fotograferar och slutligen redigerar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här