En i mängden på Bass Rock | Fotoresa till Skottlands östkust

Havssulor på Bass Rock,Skottland

Lukten och ljudet är överväldigande. Trots detta tar det ett tag innan jag inser att jag faktiskt befinner mig mitt i den stora kolonin bland alla havssulorna på Bass Rock. Jag tar upp kameran och knäpper några bilder. Det är svårt att bestämma vad man skall fokusera på, det är ju fåglar överallt. Jag tar några steg åt sidan, sätter mig ner och tittar på fåglarna närmast. Vilka fantastiskt uttrycksfulla fåglar havssulorna är med sin vackra teckning i ansiktet. 

Under de få timmar jag vistas i kolonin på klippön utanför North Berwick på Skottlands östkust hinner jag bevittna hur livet för havssulorna förflyter med både grannosämja, kärleks förklaringar, avsked och hemkomst. 

Havssulorna är vänliga fåglar – så länge man inte kommer allt för nära, för då kan man få en sur blick eller ett nyp av en näbb. 

När bråk uppstår mellan havssulorna handlar det oftast om försvar av häckningsplats. Det är trångt om plats i kolonin. På Bass Rock kan det finnas upp till tre häckande havssulor per kvadratmeter. Om ett bo eller häckningsplats lämnas obevakad en längre stund tar någon annan fågel snabbt platsen. Oförrätter löses oftast under högljutt kraxande och väsande samt utdelande av ett par ordentliga nyp med näbben. 

Rätt som det är swooshar det till då en havssula flyger förbi på låg höjd på väg till sin boplats. När man kommer nära fåglarna inser man hur stora de är, med ett vingspann på strax under två meter. 

Havssula, Bass Rock

Då den ena fågeln i paret skall lämna kolonin för att fånga fisk så sker ofta en kärleksfull avskedsritual. De sträcker på halsen och för näbben upp och ner tillsammans. När partnern som varit på tur återvänder till boplatsen har den ibland med sig en gåva hem i form av till exempel sjögräs, tång eller rent av en bit rep eller annat skräp. Detta används ofta för att bättra på boplatsen. 

Det är en fantastisk känsla att få vara en i mängden och ta del av allt som sker runt omkring.

Plötsligt har fyra timmar gått och vi får reda på det är dags att packa i hop och lämna denna fantastiska vita klippö (vit av både fåglar och fågelskit). Jag knäpper några sista bilder i det fina ljuset innan vi beger oss ner till båten. Vi hade tur med dagens havsvindar. Båten kunde både släppa av och plocka upp oss enligt plan. 

Läs mer om Bass Rock på Wikipedia

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här