Isbjörn – När du får oväntat besök…

Isbjörn på svalbard

Svalbard har för mig varit ett av de resmål jag har drömt om sedan unga år. Efter att ha bokat resan för tre år sedan och efter att pandemin satt stopp i två år så blev den äntligen av första veckan i maj 2022. Som vanligt när man är i vild natur så vet man inte vad som väntar. Isbjörn är det som står högst på listan att uppleva. Men att uppleva isbjörn under en veckas besök med ca 250 isbjörnar på själva Svalbard är ingen självklarhet.

Förväntningarna och kanske mest förhoppningarna var höga när vi gått ombord på skeppet Origo och kastade loss från hamnen i Longyearbyen på Svalbard. Det fanns rapporter att man skådat isbjörn inne i några av fjordarna på norra sidan av den stora Isfjorden där Longyearbyen ligger. 

Efter bara tre timmar ombord på båten når vi Billefjorden längst inne i Isfjorden och får syn på en isbjörn som ligger på isen längst inne i fjorden. Björnen stiger upp och rör sig lugnt in mot land när vi sakta glider fram mot iskanten. Efter en liten stund så kommer den tillbaka efter iskanten mot skeppet, en helt osannolik händelse när den till slut når ändå fram till skeppet och faktiskt slickar på skrovet. Resan kunde inte börja bättre, med många bra fotomöjligheter, både närbilder och möjligheter att ta bilder med björnen i miljön med normal brännvidd. 

Isbjörn på svalbard

När björnen sakta går mot stranden igen så tror vi att upplevelsen börjar närma sig sitt slut. Efter en stund så kommer isbjörnen fram till en stuga som verkar intressant, undrar vad det kan finnas inne i den stugan. Efter några varv runt stugan där dörrar och fönster lyckas stå emot inbrottsförsök. Så tar sig björnen upp på taket och testar både hållfastheten på takbjälkar och ser om han kan ta sig ner genom skorstenen likt jultomten. Till slut står han högst upp på taknocken och kan bara konstatera att den här stugan var rejält byggd och alla försök att bryta sig in har misslyckats. 

Efter några fler fotomöjligheter när björnen går längs strandkanten så lämnar den till slut fjorden uppför bergsluttningarna och försvinner in i Svalbards inre. Vi har blivit en upplevelse rikare och mer än nöjda med inledningen på den här expeditionen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här